Home LifestyleGlobal Design Colour-Coded: Vibrant Tones and Natural Elements Infuse this Residential Project with a Touch of Modern Tradition

Colour-Coded: Vibrant Tones and Natural Elements Infuse this Residential Project with a Touch of Modern Tradition

by creativehomex

A project helmed by Sanjay Puri Architects, Shree Town is a contextual housing project that is sustainably designed to respond to the climate, imbibing traditional planning principles, and cultural responses. Taking cues from the organic housing layouts of old Indian cities and villages, this housing project has an informal layout.

This project is located in Raipur, India, close to the city. To invoke a sense of vibrancy as a response to its isolation, and to simultaneously imbibe traditional Indian culture, colourful hues accentuate the buildings and their circulation spaces. The internal spaces of each home are in neutral tones, allowing the occupants to have their own choices.

“Part of a masterplan of a 36-acre, self-sufficient housing project being developed for the personnel of a cement plant, this project is located 3 km from the closest small city amidst open land all around, with no other development in the vicinity,” says the architect. “A large, open landscaped park punctuates the overall masterplan with studio apartments, smaller and larger apartments, a school, and a club along the perimeter of the site.”

In this project, a mid-rise building housing 72 studio apartments, 48 two-bedroom apartments, and 48 three bedroom apartments are planned in an organic layout across 24,281 sqm of space. Each building is designed with sheltered open courtyards, naturally ventilated circulation spaces, and garden spaces between them.

All of the apartments are designed with recessed windows, sheltered balconies, and cross ventilation to mitigate heat gain in response to the hot climate of the location, where temperatures remain in excess of 35°C for 8 months annually.

“Since the overall layout is planned with a large 36,000 sq.m. garden, the apartment buildings are designed to create intimate sheltered spaces between them. These spaces are varied in each part of the layout by the organic nature of the building placement, creating multiple spaces with varying degrees of enclosure and shape. All of the water within the project is recycled and reused through its own sewage treatment plant. Extensive rain water harvesting is integrated with the planning. The design also ensures and facilitates natural light and ventilation to all the spaces within,” the architect says.

As vibrant hues are an integral part of traditional festivals, clothing, ornaments, housing, and food in India, colour plays an important role in the project, with different palette combinations used to identify the different building typologies within the housing.

Photo credits: Mr. Dinesh Mehta


sanjaypuriarchitects.com

Related Articles

Leave a Comment

5 − three =